‘Van directie tot cliënten: iedereen is nodig bij implementatie van nieuwe methoden’: Nieuwe publicatie.
11 december 2023
“Je kan een prachtige methode ontwikkelen en onderzoeken of deze effectief is, maar het is vooral belangrijk dat het gebruikt gaat worden in de praktijk”, stelt Esther Bisschops. In het onderzoeksproject Vrijheid en Veiligheid, waarin onderzoek wordt gedaan naar de implementatie van methodes om vrijheidsbeperkende maatregelen in de gehandicaptenzorg te verminderen verscheen er recent een wetenschappelijke publicatie. Hierin deden Esther en haar collega’s specifiek onderzoek naar het uitwisselen van kennis en ervaringen van zorgprofessionals over het implementeren van deze methodes in de praktijk.
‘’Vaak wordt vergeten om eerst een implementatieplan te maken. Dat is stap één om de implementatie te laten slagen.’’ vertelt Esther. Esther benadrukt ook het belang van maatwerk in deze implementatieplannen, aangezien belemmerende factoren om de implementatie te laten slagen binnen elke organisatie en voor elk zorgteam anders kunnen zijn. Implementatiecoaches kunnen helpend zijn bij de implementatie. Mensen die enthousiast zijn over een nieuwe werkwijze, van binnen óf buiten de organisatie, motiveren andere medewerkers om de implementatie te laten slagen.
Ook het betrekken van alle belanghebbenden bij het implementatieproces is belangrijk. Van managers en beleidsmedewerkers, tot begeleiders en cliënten. “Binnen de gehele organisatie moet samengewerkt worden om verbeteringen door te kunnen voeren. Dat is echt een belangrijke basis om het geheel te laten slagen.”
In de nieuwste wetenschappelijke publicatie vanuit het project Vrijheid en Veiligheid lees je meer over het implementeren van methodes in de gehandicaptenzorg: https://doi.org/10.3109/13668250.2023.2275225
Ook werd Esther geïnterviewd door @KLIK over haar onderzoek. Dat interview (betaald) lees je hier: Gebrek aan implementatieplannen in de gehandicaptenzorg - Nieuws Klik