Training over ‘Wat is Onderzoek Doen?’ voor (jong)volwassenen met verstandelijke beperking en aanstelling van een ervaringsdeskundige co-onderzoeker
12 maart 2024
Viveon gaat ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking trainen in het doen van onderzoek met de training ‘Ervaringsdeskundigheid in Onderzoek’ (ontwikkeld door de AWVB, Tranzo en Tilburg Universiteit). In deze training leren zij wat wetenschappelijk onderzoek is, welke stappen er in een onderzoek zijn en waarom. Ook leren ze open interviewvragen stellen en hoe je gegevens kunt analyseren en opschrijven.
Buddy
Nadat de training is afgerond, wordt binnen Viveon één van de deelnemers als ervaringsdeskundige co-onderzoeker aangesteld. De nieuwe co-onderzoeker zal tijdens een stage onderzoek doen samen met een buddy van de Vrije Universiteit. Zij doorlopen elke stap van onderzoek: het bedenken van onderzoeksvragen, het voorbereiden van materialen, het zoeken naar deelnemers, het verzamelen van gegevens, de analyse en het opschrijven van de resultaten. Na het doorlopen van de stage zal deze co-onderzoeker op de Vrije Universiteit gaan werken bij Viveon. Ook kan de co-onderzoeker later in trainingen meehelpen als co-trainer.
Onderzoeker en buddy Eline Wagemaker: ‘In onderzoek naar mensen met een verstandelijke beperking worden zij zelf regelmatig als onderzoeksobject gezien. Ik vind het een uitdaging om de mensen die onderzocht worden juist ook te betrekken in het onderzoek en ze mee te nemen in de afwegingen die bij wetenschappelijk onderzoek komen kijken. Zo krijgen onderzochte mensen een stem in het onderzoek dat naar hen gedaan wordt en gaat het onderzoek niet alleen óver hen maar ook mét hen.’
Samenwerking
Het project is een samenwerking tussen Eline Wagemaker en Maaike van Rest van de VU en Ervaringsdeskundigen ‘s Heeren Loo - Midden Nederland. De opleiding maakt gebruik van de training Ervaringsdeskundigheid in Onderzoek die ontwikkeld is door de Academische Werkplaats Verstandelijke Beperking, en Tranzo.